RESIDUS


ELS RESIDUS
Anomenem residu a qualsevol tipus de material generat per l’activitat humana i destinat a ser refusat.

Hi ha objectes o materials que són residus en determinades situacions, mentre que en altres se n’aprofiten. En els països desenvolupats tirem diàriament al fem una gran quantitat de coses que en els països en vies de desenvolupament tornarien a ser utilitzades o continuarien sent béns valuosos. A més, molts residus es poden reciclar si es disposa de les tecnologies adequades i el procés és econòmicament rendible. Una bona gestió dels residus persegueix precisament no perdre el valor econòmic ni la utilitat que poden tenir molts d’aquestos, i així, usar-los com a materials útils en lloc de refusar-los.

Tipus de residus.
Per a poder disposar dels residus eficaçment és important distingir els diversos tipus que hi ha. És molt diferent el residu industrial que l’agrícola o que el domèstic i també són totalment diferents els residus gasosos o líquids que els sòlids, o els radioactius i els que no ho són. Una possible classificació de residus podria ser la següent:
-          Residus sòlids urbans: Aquells que componen el fem domèstic.
-          Residus industrials: Aquells generats per activitats industrials.
-          Residus agraris: Aquells que procedeixen de l’agricultura, la ramaderia, la pesca, les explotacions forestals o la indústria alimentària.
-          Residus mèdics i de laboratoris: Aquelles restes del treball clínic o d’investigació.
-          Residus radioactius: Aquells materials que emeten radioactivitat.

El problema dels residus.
El continu augment de la quantitat de residus que generem provoca importants problemes. Entre els béns que utilitzem cada vegada hi ha més objectes que estan fabricats per a durar un període limitat de temps i després ser substituïts per altres i que no compensa arreglar perquè resulta més car que comprar-ne un de nou. Molts productes, des de els mocadors o tovallons de paper, fins a les maquinetes d’afaitar, els bolquers, o les llandes de begudes, estan dissenyats per a ser utilitzats una vegada i després rebutjarlos. S’usen les coses i es rebutgen en grans quantitats, sense que hi haja consciència clara, en molts casos, que alguna cosa caldrà fer després amb tots els residus.

El problema s’agreuja perquè la creixent activitat industrial genera molts productes que són tòxics o molt difícils d’incorporar als cicles dels elements naturals. En diverses ocasions els productes químics acumulats en abocadors que després han estat recoberts de terra i utilitzats per a construir vivendes damunt d’estos han causat seriosos problemes, inclús fent malbé la salut de les persones.

No hi ha una solución única i clara a este problema. El reciclatge és l’opció millor des del punt de vista ambiental però té els seus límits. Actualment, el reciclatge es combina amb plantes de tractament, abocadors i incineradors, encara que no cal oblidar-se que una actuació imprescindible és la de reduir les quantitats de residus produïts.

La situació ideal és que el fem –com a tal- no deuria existir; l’ensenya que tot allò produït i creat és reintegrat al medi i amb el fem s’ha de buscar açò mateix, és a dir, que tot siga reaprofitat d’una o altra forma. El fet anterior assenyala una solució integral en la qual el concepte fem desapareixeria. Existeixen diverses iniciatives per a reduir o resoldre el problema, que depenen principalment, en conjunt, dels governs, les indústries, les persones o la societat.

Reducció.
Las mesures de reducció de residus poden agrupar-se en:
1.      Previndre: compreu productes amb el mínim embalatge i envàs, no consumiu innecessàriament, disminuïu la quantitat de deixalles potencials, compreu productes amb etiquetes ecològiques, ecodisseny, etc.
2.      Reduir: intenteu desfer-vos del mínim de residus possibles.
3.      Reutilitzar: intenteu allargar la vida dels productes i, en cas que el producte no servisca per a la funció, intenteu donar-li altres usos.
4.      Reciclar: quan no tingueu més opcions de desfer-vos d’un producte, cal fer-ho amb responsabilitat i portar la deixalla al corresponent contenidor de recollida selectiva, al punt verd, etc. o bé, als sistemes de recollida del teu municipi.

Els centres escolars també necessiten una correcta gestió dels seus residus, a més d’introduir una cultura sostenible pel que fa als hàbits de consum. Cal destacar que, més enllà de la correcta gestió que dels residus es faça, és menester conèixer que l’actitud més ecològica és aquella que en tracta de reduir al máxim la quantitat generada, la que segueix la pauta de les 3 R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). Per això, és important que es fomente per un costat la reducció dels residus però també la reutilització i el reciclatge, donat que això permetrà disminuir la nostra petjada ecològica al planeta, disminuint la necessitat de recursos naturals nous i lluitant contra el Canvi Climàtic, disminuint la quantitat de CO2 que aportem a latmosfera.

                       Excel Diagnòstic Residus



BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS 

Tots podem contribuir al desenvolupament sostenible dels nostres pobles i ciutats mitjançant la posada en pràctica de la regla de les tres erres: Reduir, Reutilitzar i Reciclar. Per a això, n'hi ha prou amb seguir uns exercicis tan senzills com els següents:

1. Separa a casa els diferents tipus de residus i diposita'ls en els contenidors corresponents: Verd (envasos de vidre), groc (envasos de plàstic, llandes, briks i tapes i taps de tots els envasos), blau (paper i cartó) i gris/verd fosc (matèria orgànica).

2. Consumeix productes en l'etiquetatge dels quals figure el denominat “punt verd” (a pesar del seu nom, sempre s'adapta al color de cada etiqueta). Aquest símbol garanteix que el envasador que ha posat un producte en el mercat ha pagat perquè aquest es recicle una vegada acabada la seua vida útil. 

3. Diposita les teues piles en els contenidors específics situats en els carrers o en els establiments de productes electrònics. 

4. Retorna a l'instant SIGRE de la teua farmàcia els medicaments que no necessites i els caducats, sempre amb els seus envasos i prospectes.

5. Diposita en els punts nets tots aquells residus que no conten amb un contenidor específic: olis usats, bateries, electrodomèstics, radiografies, etc.

6. Utilitza envasos de grandària familiar, que generen menys residus per unitat de producte. 

7. Redueix el consum d'energia: Apaga la televisió quan no l'estigues veient i les llums quan no les necessites.

8. Utilitza els folis per les dues cares.

9. Compra productes elaborats o envasats amb material reciclat. 

10. Reutilitza les borses de plàstic i, una vegada acabada la seua vida útil, diposita-les en el contenidor groc.

WEBS CON ACTIVIDADES SOBRE RESIDUOS: